2009.01.24

Het Hogeronderwijsregister

hogeronderwijsregisterHet Hogeronderwijsregister geeft een zeer volledig overzicht van het erkende hoger onderwijs in Vlaanderen.  In het geval van de bachelor- en masteropleidingen gaat het dan ook over geaccrediteerde opleidingen. De opleidingen voldoen dus aan de vooraf gestelde kwaliteitseisen.

woordenlijstHet Hoger Onderwijs heeft zijn eigen woordenschat. Wie begrippen zoals accreditatie, leerkrediet of schakelprogramma niet begrijpt, kan altijd terecht in de Woordenlijst. Deze is alfabetisch geordend en bevat alle specifieke begrippen.

doorblader opleidingenWie nog niet onmiddellijk gericht naar bepaalde opleidingen wil zoeken, kan terecht in de rubriek Doorblader opleidingen. Per faculteit, universiteit of hogeschool kan daar gekeken worden welke opleidingen men er organiseert. Door op één van die opleidingen te klikken, krijgt men meteen informatie over de studieomvang, het soort van opleiding en dergelijke meer.

Gericht zoeken naar een bepaalde opleiding kan ook. Daarvoor gebruik je dan best het zoekvak onder het logo van de website. Je kunt er zoeken op soort opleiding , de locatie van een instelling of meer uitgebreid op basis van verschillende zoektermen samen, waaronder ook het studiegebied.

opleiding zoeken

Je klikt op het tabblad [Zoek een opleiding], tikt een trefwoord in en selecteert een soort opleiding. De website geeft je dan een lijst met opleidingen met daarbij telkens de hogeschool of universiteit die deze opleiding organiseert en de plaats. Door op de opleiding te klikken krijg je meteen bijkomende informatie zoals de toelatingsvoorwaarden, de omvang van de studie, de doorstromingsmogelijkheden,... met verwijzingen naar de algemene website van de instelling met eventueel een rechtstreekse link naar de plaats op deze website waar je meer te weten kunt komen over de aangeklikte opleiding. 

opleiding zoeken

Wie op het tabblad [Zoek een instelling] klikt, moet (een deel van) de naam van een instelling intikken en dan een plaats kiezen. Je krijgt dan een lijst van hogescholen en/of universiteiten. Door op één ervan te klikken krijg je meer informatie over de instelling. Deze is opgesplitst in algemene informatie zoals de contactgegevens, informatie over inschrijvingen, examenreglement, studenteninformatie en studentenvoorzieningen. Het tweede luik bestaat uit extra informatie die door de instelling zelf werd toegevoegd.

studiegebied zoekenWie uitgebreider wil zoeken kiest voor het tabblad [Uitgebreid zoeken]. Je kunt op verschillende criteria tegelijk zoeken, waaronder een specifiek studiegebied. Dit laatste kan gewoon aangeklikt worden. Je krijgt dan hetzelfde soort informatie te zien als bij het zoeken op het tabblad [Zoek een opleiding].

Maar er is nog meer. Je vindt er ook informatie over:

  • studiietoelagen
  • studeren in het buitenland
  • verder studeren na een diploma hoger onderwijs
  • de organisatie van het hoger onderwijs in Vlaanderen
  • kwaliteitszorg in het hoger onderwijs
  • veelgestelde vragen en hun antwoorden.

Een website waaraan niemand in zijn studiekeuzeproces kan voorbijgaan.

20:35 Gepost door Lieven Coppens in Schoolloopbaan, Secundair onderwijs | Permalink | Tags: schoolverlaters, secundair onderwijs, hoger onderwijs | |

De commentaren zijn gesloten.